top of page

AFS AKILLI CAM

PDLC teknolojisi ve AFS Akıllı Cam filmleri

PDLC sınıfı cam filmleri elektrik akımı uygulandığında transparan, elektrik akımı kesildiğinde ise opak/buzlucam görünüşüne sahip olan akıllı malzemelerdir. PDLC optik özelliklerinin elektrik akımı ile kontrol edilmesini yapısında ihtiva ettiği sıvı kristal damlacıklar sağlamaktadır. PDLC filmler sandviç yapısındadır. Bu yapı, iki adet transparan iletken tabaka (ITO-PET film) arasına yerleştirilmiş, içerisinde sıvı kristal damlacıklar bulunan optik geçirgenliği yüksek bir polimer katmandan oluşur. ITO-PET filmlere elektrik akımı uygulandığında sıvı kristaller polarize olarak tek yönde yönelir ve gelen ışığın geçmesine olanak sağlarlar. Elektrik akımı kesildiğinde ise sıvı kristaller rastgele yönlenir ve geçen ışığı dağıtırlar.
 

İlk örnekleri 1990’lı yıllarda kullanıcıları ile buluşan PDLC akıllı filmler bu güne kadar malzeme teknolojileri ile paralel olarak sürekli gelişim göstermiştir. Türkiye’de geliştirilmiş AFS Akıllı Cam® filmleri yeni nesil PDLC sınıfının bir üyesi olup dünyadaki muadilleri ile karşılaştırıldığında üstün performans sergileyen bir üründür. Yüksek optik geçirgenlik, kullanım ömrü, görüş açısı, geliştirilmiş nem ve UV dayanımı ile sınıfının en iyileri arasındadır. AFS Cam Teknolojileri, yürütmekte olduğu Ar-GE çalışmaları ile ürettiği PDLC filmlerin özelliklerini geliştirmeye aralıksız devam etmektedir.

Resim1.png

PDLC Esaslı Akıllı Camların Kullanım Alanları 

Mimari camlar PDLC akıllı filmlerin ana kullanım alanıdır. Bu alandaki en yaygın uygulama ise modern cam ofis bölmeleridir. CEO, yönetici odaları ve toplantı salonları cam bölmeler ile şık ve ferah bir yapıya kavuşmaktadır. Bu cam bölmelerde mahremiyetin korunması için geleneksel olarak jaluziler kullanılmaktadır. Jaluzi sistemleri açık olduğu durumda dahi parçalı bir görünüm sunması ve açma-kapama mekanizmalarındaki mekanik sorunlar gibi birçok dezavantaja sahiptir. PDLC filmler jaluzinin alternatifini teşkil etmenin çok ötesinde bir çözüm sunmaktadır. PDLC akıllı camlar jaluzilerden farklı olarak elektrik akımı kesilerek milisaniyeler içinde camlar buzlu cama dönüştürülebilir ve mahremiyet korunur. Ofis uygulamalarının dışında dış cephe camlarında perde göreviyle, otel odalarında banyo bölmelerinde, tuvalet kabinlerinde, kontrol odlarında ve endüstriyel tesislerde, araştırma laboratuvarlarında, terminaller, hava alanlarında güvenlik bölmeleri ve pasaport gişelerinde, spor tesisleri, saunalar ve yüzme havuzlarında, lüks ev ve rezidans konseptlerinde akıllı cam sistemlerine yer verilmektedir. Bir diğer bir kullanım alanı ise medikal tesislerdir. MRI ve X-ışınları tomogrofi odaları, yeni doğan ve yoğun bakım üniteleri, kemoterapi bölümleri ve hasta odaları ve paravanlar gibi farklı zamanlarda mahremiyet gerektiren bölmeler akıllı camlar ile donatılabilir.

news-buildings-dec17-smartyglassy.jpg

PDLC filmlerin ters projeksiyona uygunluğu bu malzemeyi pazarlama faaliyetleri için kullanılabilir kılmaktadır. Vitrinlerde yer alan ters projeksiyon filmlerine veya LCD ekranlara alternatif olarak sunulmaktadır. Projeksiyon gerçekleştirilmediği taktirde filmler transparan faza geçirilerek vitrindeki ürünlerin gösterilmesi sağlanabilir. PDLC film üzerinde ters projeksiyon özelliği kontrol odalarında da kullanılmaktadır.

Resim8.png

PDLC akıllı filmler mimari camlar dışında otomotiv, raylı sistem, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde endüstriyel ürün tasarımcılarına yeni imkanlar sağlamaktadır. Otomobil cam tavanları için güneş kontrolü sağlayan elektrikli perdeler, kapağını açmadan içine göz atılabilecek buzdolapları, akıllı vitrinler, akıllı cam tahtalar PDLC filmler kullanılarak geliştirilmiş endüstriyel ürünler arasında sayılabilir

car1.jpg
Resim7.png
mtm-volkswagen-transporter3.jpg

PDLC Esaslı Akıllı Camların Üretim ve Uygulaması

PDLC akıllım filmler esnek yapıda ve rulo halinde üretilmekte, uygulanacağı camın boyutlarına göre kesilerek hazırlanmaktadır. PDLC sınıfı akıllı camların üretiminde kendinden yapışkanlı PDLC filmlerin cama yapıştırılması ve PDLC filmlerin camlar arasında laminasyonu olmak üzere iki farklı yol izlenmektedir.
 

Kendinden yapışkanlı PDLC filmler tüm düz ve bombeli cam, organik cam ve diğer transparan yüzeylere yapıştırılarak kullanılabilirler. Mimari uygulamalar için iç ve dış cephe camları için uygundur. Bu uygulamalarda mevcut kurulu bir cam sistemi var ise değiştirilmeden, üzerine yapıştırılarak uygulanabilirler.

teta02.jpg
teta01.jpg

Lamine PDLC camlarda ise yapışkansız PDLC film, düz veya bombeli camlar arasında PVB ve EVA kullanılarak lamine edilir. Laminasyonda otoklav veya vakum torbası yöntemleri tercih edilebilir. Seri üretimden önce mevcut laminasyon hattının PDLC laminasyonu için optimizasyonu şarttır. Laminasyon temperli camlarla da yapılabilir. Bu durumda PVB veya EVA katman sayısı arttırılmaktadır.
 

Kendinden yapışkanlı filmlerin uygulama alanında camlara yapıştırılması mümkünken lamine PDLC camlar imalathaneden uygulama yerine montaja hazır olarak sevk edilmektedir.

156843-12532924.jpg

Islak alanlarda ve yıpranmaya açık koşullarda kullanılmak üzere kendinden yapışkanlı PDLC filmlerden ziyade lamine akıllı camlar önerilmektedir. Kendinden yapışkanlı PDLC filmlerin, önerilen temizlik ve bakım şartlarına uyulduğu taktirde iç mekanlarda ve dış cephe camlarında kullanımı güvenli ve uzun ömürlüdür.

Akıllı Camların Dış Cephe Uygulamaları

Dış cephede, ısı yalıtımı amacıyla çift-cam sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemlerde iç ve dış cephede bulunan iki cam arasında boşluk bulunmaktadır ve bu boşluk kuru hava veya argon ile doldurulmaktadır. Fasad camlarının kullanım amaçları, iklim ve beklenilen fayda gibi koşullar çift-cam sistemlerinin yapısını belirler. Güvenlik, UV koruma, soğuk veya sıcak iklimlerde ısı yalıtımı ihtiyaçlarına göre dış veya iç taraflarda lamine cam kullanılması, bu camların low-e veya solar low-e kaplamalı olması gereklilikleri ortaya çıkmaktadır.

dc1.png

AFS Akıllı Cam filmleri fasad camlarında farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Kendinden yapışkanlı PDLC filmler çift-camların iç ortama açık yüzeylerine cam üretildikten sonra yapıştırılarak kullanılabilir. Bunun dışında film, camlardan birinin ara boşluğa bakan yüzeyine yapıştırılabilir. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken hususlar low-e, solar low-e veya anti-reflekte (AR) kaplamalı yüzeye filmin yapıştırılmaması ve PDLC filmin, boşluğun yalıtılması için kullanılan ve nem tutucu malzeme ile doldurulmuş alüminyum çıtanın altında kalmayacak boyutlarda hazırlanmasıdır. Bu durumda çift-cam sistemi film iç yüzeye yapıştırıldıktan sonra yalıtılır. Filme elektrik taşıyan kablolar özel bir prosedür ile çitadan geçirilir ve yalıtılır. Lamine akıllı camların çift cam sistemine entegre edilmesi daha basit prosedürleri kapsamaktadır. İmalattan hazır lamine halde sevk edilen akıllı cam çift cam sisteminin tanımlanan ihtiyaç veya özelliklere binaen iç veya dış tarafta kalacak camı oluşturmak üzere diğer cam ve alüminyum çıtalarla birleştirilir ve standart yalıtma işlemleri uygulanır. Bu sistemde elektrik akımını taşıyan kablolar lamine camın üzerinde olduğundan özel bir yalıtım prosedürüne gerek görülmemektedir.

AFS Akıllı Cam, isterleri müşteri tarafından belirlenmiş çift-cam sistemlerini yerli veya ithal camlarla tasarlamakta, PDLC cam filmlerini bu sistemlere entegre etmektedir. Tasarlanan çift-cam sistemlerinde low-e veya solar low-e gibi teknik kaplamalı, düşük demirli ve lamine camlara yer verilebilmekte ve ihtiyacınıza tam olarak cevap veren sistemler ortaya çıkartılmaktadır.

pic4-3.jpg

Akıllı Cam Filmi Kullanım Alanları

HAVA, KARA VE DENİZ TAŞIMACILIĞINDA KULLANILAN TÜM ARAÇLAR

OTOMOBİL CAMLARI

UÇAK VE YAT GEMİ CAMLARI

SAVUNMA SANAYİİ VE GÜVENLİK

Uygun kurşun geçirmez cam ile askeri ve karakol kabinleri, kule camları, kulubeler.

Dış cephe, iç cephe camları.

Ofis ayırıcı bölmeler.

Gizlilik gerektiren sorgu oda camları.

 

MÜZE, SERGİ VE FUAR ALANLARI

Güvenlik ve koruma gerektiren eserlerin sergilenmesinde.

Ayırıcı bölmelerde.

Güneşten korunması gereken yerlerin gizlenmesinde.

 

KONUTLAR

Pencere camları.

Teras camları.

Balkon kapatma camları.

Banyo ve duşakabin camları.

Villa kış bahçeleri camları.

 

FABRİKA, SHOW ROOMLAR, MAĞAZALAR

Toplantı salonları.

Ofis ayırıcı bölmeler, odalar.

Soyunma kabinleri.

Çatı camları uygulamaları.

Dekoratif ve güneş kontrol sağlanması gereken tüm camlara uygulama.

 

HASTANE VE SAĞLIK MERKEZLERİ

Yoğunbakım üniteleri.

Ameliyathane camları.

Hareketli kapı.

VIP hasta odaları camları.

Acil servis bölümleri.

Laboratuvar, Araştırma Geliştirme, tahlil odaları camları.

Hijyen gerektiren tüm camlarda rahatlıkla kullanım sağlar.

 

OTELLER

Toplantı ve konferans salonları.

Odalar

Banyo

Restaurant

VIP müşteri odaları

WC kabinleri

 

FİNANS ve BANKA

Vezneler.

Operasyon Odaları.

Akıllı Cam Filmi Teknik Özellikleri

teknik1.png
lunar-lcd-privacy-smart-glass-gallery-7.
bottom of page